Süresiz nafaka kalkacak mı?

featured

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulundu. Süresiz nafaka konusuna değinen Tunç, “1 gün evli kalıp onlarca yıl nafaka ödeyen kişiler var. Ancak kadınları da mağdur etmeyecek bir güvenceyi sağlamamız gerekiyor,” dedi. Süresiz nafaka kalkacak mı sorusuna da değinen bakan Tunç, 1988 yılına kadar bir yıl süreydi nafaka; sonrasında süresiz hale getirildiğini belirtti. Bu konuda tartışmalar çok. Nafaka alacaklısıyla nafaka borçlusundaki dengeyi de gözetmek gerektiğini vurguladı. Aslında bu konu aile hukuku ile ilgilidir. Geniş bir çalışmalarının olduğunu söyleyen Tunç, bilim komisyonlarının şu anda çalıştığını ifade etti. Özellikle boşanma davalarının nafaka ve tazminat davalarından ayrı tutularak uzun süren boşanma davalarının önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çünkü tarafları mağdur eden bir durum söz konusudur. Nafaka ve tazminatla ilgili kararların geciktiği için bu konuda karar verilemediğini, mal ayrılığı nedeniyle ilgili tartışmaların uzun sürdüğünü ve bunlar bitmeden boşanmaya karar verilemediğini belirtti. Bu durumun davacı ve davalı kadını ve erkeği mağdur ettiğini söyledi. İki tarafın da mağduriyet yaşamaması gerektiğini vurgulayan Tunç, ileriki yaşlarda evliliğin zorluğuna dikkat çekerken aile hukukunu toptan ele alacak bir düzenleme yapılacağından bahsetti.

Kira davalarına da değinen Tunç, “1 Eylül’den itibaren arabuluculuk müessesesi başlıyor kira davalarında. Daha önce ticari davalarda zorunlu hale gelmişti. İş davaları ve tüketici davalarında da zorunlu hale getirilmişti. Kişiler dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunda olacak. Dava şartı arabuluculuk. Şimdi kira davalarında da söz konusu olacak. Anlaşamadıkları takdirde dava açabilecekler,” açıklamalarında bulundu. Bu durumun dava yükünü azaltacağını belirtti.

Süresiz nafakanın dünyada uygulamaları:

 

Almanya kanunlarına göre 1 yıl evli kalmak zorunludur. Nafaka tutarı, kişinin ekonomik ve sosyal statüsüne göre değişiklik gösterir.

 

İsviçre kanunlarında evliliğin süresi önemlidir. 5 yıldan az evlilik (negatif karine) ve 10 yıldan uzun evlilikler (pozitif karine) için farklı kurallar geçerlidir. 5 ile 10 sene arası evlilikler için herhangi bir karine öngörülmemiştir. İsviçre kanunlarına göre, boşanma 18 aydan önce gerçekleşirse herhangi bir nafaka ödenmez.

Fransa: Fransa’da süresiz nafaka söz konusu değildir. Bir kereye mahsus tazminat ödenir. Kişinin iyi veya kötü eş, aldatma gibi durumlar tazminat kurallarını etkileyebilir.

Hollanda: Hollanda’da 5 yıldan kısa süren evliliklerde nafaka sınırlıdır. 5 yılın üzerindeki evliliklerde ise nafaka süresi en fazla 12 yıldır.

ABD: ABD eyalet mahkemeleri farklı kararlar verebilir. Bu nedenle, hakimin perspektifine bağlı olarak geniş ve çeşitli kararlar çıkabilir.

Suudi Arabistan: Suudi vatandaşı olan erkekler 4 kadınla evlenebilir. Eşlerin din farkları önemli değildir; ancak bir Suudi kadınının başka bir ülke vatandaşıyla evlenmesi için devlet izni gerekir. Bir kadın erkek çocuğunun velayetini 7 yaşına, kız çocuğunun velayetini ise 9 yaşına kadar elinde tutabilir. Nafaka konusunda ise, bir kadın boşandıktan sonra 3 ay boyunca nafaka alabilir.

Japonya: Japonya’da, kadın erkeğin gelirinin yarısı kadarına hak iddia edebilir. İki tarafın da boşanmak istemesi durumunda, mahkemeye gerek kalmadan, iki şahit önünde boşanma belgesi tarafsızca imzalanırsa, çocuğun annenin yanında kalacağı kabul edilir.

Ülkemizde süresiz nafaka: Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175’e göre yoksulluk nafakası süresizdir. Bu sebeple yoksulluk nafakası kamuoyunca süresiz nafaka olarak bilinmektedir. Süresiz Nafaka, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça yapılan süresiz ödemedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!