Tayvan: Çin’in baskılarına boyun eğmeyeceğiz

Tayvan: Çin'in baskılarına boyun eğmeyeceğiz

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Çin tarafından daha önce reddedilen “eşit düzeyde diyalog” çağrısını yeniledi.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Tayvan’ın Çin’in baskılarına boyun eğmeyeceğini ve demokratik sistemini koruyacağını söyledi.

Tayvan Cumhurbaşkanı bu açıklamayı, Çin savaş uçaklarının son günlerde Tayvan hava savunma tanımlama bölgesine sıklıkla girmesinden ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in ülkesinin “tek ülke, iki sistem” ilkesi çerçevesinde Tayvan ile “yeniden birleşmesinin kesinlikle uygulanacağını” söylemesinden sonra yaptı.

Çin, 23 milyon nüfuslu Tayvan’ı kendi ili olarak görüyor ve Tayvan’ın bağımsızlık ilan etmesi halinde kuvvete başvurma tehdidinde bulunuyor.

Tayvan Ulusal Bayramı vesilesiyle bir konuşma yapan Tsai Ing-wen, “Ne kadar çok iş yaparsak Çin bize o kadar fazla baskı uyguluyor. Kimse Tayvan’ı Çin’in bizim için çizdiği yola girmemiz için baskı yapamaz” dedi.

“Tayvan’ın demokrasiyi savunmak için ilk hatta olduğunu” söyleyen Tayvan Cumhurbaşkanı, “Pekin ile ilişkilerde bir yumuşama umudu içindeyiz (…) Düşüncesizce hareket etmeyeceğiz ama Tayvan halkının baskılara boyun eğeceğini kesinlikle hayal etmemek lâzım” diye konuştu.

Demokratik bir sisteme sahip olan Tayvan, Komünist Partinin 1949’da ana karada kazandığı zaferden sonra kendi yönetimiyle idare ediliyor.

Şi Jinping’in Devlet Başkanı olmasından bu yana Tayvan ile Çin arasında gerilim son 40 yılın doruk noktasına ulaştı. Pekin, Tsai Ing-wen’in 2016’da Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra her türlü resmî iletişimi kesti ve Tayvan’a karşı ekonomik, diplomatik ve askerî baskıyı artırdı.

Son günlerde Çin savaş uçakları, Tayvan hava savunma tanımlama bölgesi ihlallerini artırdı. Çin’in kuruluş yıldönümü olan 1 Ekim’den sonra aralarında nükleer kapasiteli H-6 bombardıman uçaklarının da bulunduğu toplam 150 uçak, adanın hava savunma tanımlama bölgesine (Adiz) yönelik baskınları hızlandırdı.

Çin Hava Kuvvetlerinin 380 uçağı 2020 yılında Tayvan’ın hava savunma tanımlama bölgesine girerken, bu yıl uçak sayısı 600’ü aştı.

Hava savunma tanımlama bölgesi, devletlerin ulusal güvenlik gibi sebeplerle uçakların kimliğini ve yerini belirlemeyi istediği hava sahası olarak tanımlanıyor.

Tsai Ing-wen, Tayvan’ı “zaten bağımsız bir ülke “olarak gördüğü ve “tek Çin ilkesini reddettiği için” Pekin tarafından nefretle karşılanıyor. Tayvan Cumhurbaşkanının görüşmeler yapılması teklifini Pekin reddediyor.

Tsai Ing-wen, bugün de, Çin ile “eşitlik” bağlamında diyalog çağrısını yeniledi ve Tayvan’ın başına geleceklerin bölgesel ve dünya çapındaki sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!