Arap aşiretlerinden terör örgütü YPG/PKK’ya darbe: İsyanın fitilini ateşleyen tuzak!

featured
  • Haber7 – ÖZEL

Suriye’de Arap aşiretleri ile terör örgütü PKK/YPG arasında Deyrizor’un doğu ve güneydoğusundaki çatışmalar devam ediyor.

Terör örgütü PKK/YPG‘nin kendisine bağlı sözde ‘Deyrizor Askeri Meclis‘ grubunun lideri Ahmed el Habil’i alıkoymasının ardından 27 Ağustos’ta patlak veren çatışmalar, bazı Arap aşiretlerinin de katılmasıyla büyüdü.

Deyrizor çevresinde 24 köyün teröristlerden kurtarıldığı öğrenildi. Arap aşiretlerinin çok sayıda teröristi etkisiz hale getirdiği birçoğunu da yakaladığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili Haber7’ye açıklamalarda bulunan uzman isimler, yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

ÖZDEMİR: YPG’Lİ TERÖRİSTLERDEN ARAP LİDERE TUZAK KURULDU

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Levant Çalışmaları Uzmanı Ömer Behram Özdemir, Haber7’ye yaptığı açıklamada Arap aşiretler ile terör örgütü YPG/PKK arasında daha önce de sorunlar yaşandığını aktardı. Son yaşanan gelişmelerde YPG/PKK terör örgütüne bağlı sözde ‘Deyrizor Askeri Konseyi’ liderinin derdest edilmesiyle olayların patladığını belirten Özdemir, “En son bu Deyrizor Askeri Konseyi’nin liderini Bir toplantı yapalım diyerek çağırıp derdest ettiler. Masaya çağırdıkları ‘Ebu Havla’ kod adlı lideri gözaltına aldılar. Olaylar bundan sonra patlak verdi.” dedi.

ABD, YPG’NİN BURNU SÜRTSÜN İSTİYOR

Terör örgütü tarafından Araplara yönelik baskı ve zulüm politikası izlendiğini kaydeden Özdemir, YPG’nin Arapları ezdiğini belirtti. ABD’nin bu politika sonucunda YPG’ye olan kin ve nefreti törpülemeye çalıştığına da vurgu yapan Özdemir, “Çatışmaların çıktığı ve bu sosyal medyaya düşen görüntülerdeki yerler Arap yoğunluklu bölgeler. Aslında bölgedeki olaylar kim öne çıkacak kavgasının sonucu. YPG’nin baskıları da buna yol açtı. Orta ve uzun vadede ne kadar kalıcı sonuçlar verir? Bunun için diğer aktörlerin müdahaleleri önemli olacak. Rusya, çatışmaya destek vermeye giden gruba hava saldırısı düzenledi. ABD, ‘Ben müdahale etmem. Başınızın çaresine bakın’ minvalinde şeyler söyledi. Ama YPG’yi alaşağı edecek bir hareketlenme ihtimali olursa müdahale edecektir. Tahminim ABD, YPG’nin burnu sürtsün istiyor. Zaten ‘Arap aşiretleri, ÖSO unsurları desteklese bile YPG’yi alaşağı edemez’, diye bakıyordur. Orta ve uzun vadede YPG’nin gücünün törpülenmesine yol açaktır. Herkes de ona göre hareket ediyor. Bir süre daha çatışmalar devam edecektir. YPG’nin alaşağı edilmesi durumunda ABD’nin müdahale etmesi olasıdır.” diye konuştu.

ARAP AŞİRETLERİ YEKPARE DEĞİL

Bölgede Araplara yönelik baskı olduğunu Özdemir, Arap aşiretlerin tek parça olmadığını belirtti. Özdemir, “Arap aşiretleri denince yekpare bir yapıymış gibi anlaşılıyor. Ama öyle değil. Tüm aşiretler yekpare olarak tek bir emir komutayla harekete geçmediler. O yüzden ne Rusya, ne de ABD YPG’nin çok büyük bir zarar ve kayıp yaşamayacağını biliyor.” dedi.

ABD’NİN DEVREYE GİREREK SULH SAĞLAYABİLİR

YPG’nin bölgeyi boşaltmasının ardından yerine İran destekli grupların geleceğini belirten Ömer Behram Özdemir, ABD’nin Arap aşiretlerin daha da ileri gitmesine izin vermeyeceğini kaydetti. Özdemir, ABD’nin yakın zamanda sulhu sağlayacağını belirtti.

CAN ACUN: ARAP AŞİRETLERİ BAZI BÖLGELERİ ELE GEÇİRDİ

Haber7‘ye değerlendirmelerde bulunan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Uzmanı Can Acun, Arap aşiretlerin kırsal bölgedeki bazı bölgeleri ele geçirdiğini söyledi. Arap halkın terör tahakkümünden rahatsız olduğunu dile getiren Can Acun, “PKK’nın Suriye yapılanması ABD himayesinde. Fırat’ın Doğusunda bir alanda bulunuyorlar. Demografik yapıya baktığımızda bölgenin yüzde 80’inden fazlası Araplardan oluştuğunu görüyoruz. Araplar, ciddi anlamda terör tahakkümünden rahatsızlar. Arap aşiretleriyle zaman zaman çatışmalar yaşanıyordu. Gelinen son aşamada bir isyan başladı. Özellikle Deyrizor’daki kırsal bölgelerdeki sınır hatları ele geçirildi ve YPG buradan çıkarıldı.” ifadesinde bulundu.

ABD ARABULUCU ROLÜNDE

Terör örgütü YPG/PKK’yı himaye eden ABD’nin arabulucu rolünde olduğunu kaydeden Acun, “Şu an için ABD’nin bir arabulucu olma rolü var. Normalleşmeyi sağlamaya çalışıyor. Ancak Arap aşiretlerinin PKK’lıları bölgeden çıkartılmasını şart koştuğunu görüyoruz.” dedi. 

DEMOGRAFİ GALİP GELECEK

Terör örgütünün mutlaka söz konusu bölgelerden çıkarılacağını belirten Acun, “Terör örgütünün Arapların yoğun olduğu bölgeleri kontrol altında tutması eninde sonunda mümkün olmayacak. Orta ve uzun vadede demografi galip gelecek. Bu bir zaman meselesiydi. Ama süreç içerisinde PKK’nın bu bölgeden çıkartılacağını öngörüyorum.” diye konuştu.

UZLAŞI SAĞLANSA DA TERÖR ÖRGÜTÜ BÖLGEDEN ÇIKARILACAK

ABD’nin uzlaşıyı sağlasa bile yeni bir isyanın çıkmasının mümkün olduğunu söyleyen Acun, “Bölge halkının terör örgütünün tahakkümü altında yaşamak istemediğini görüyoruz. Şu anki isyan devam edebilir ve yayılabilir. Bastırılsa veya bir uzlaşı sağlansa bile önümüzdeki dönemlerde yine önümüzdeki dönemlerde yine patlak verecek ve nihayetinde PKK bölgeden bir şekilde çıkartılacaktır diye düşünüyorum.” ifadelerinde bulundu.

BÖLGEDE TÜRKİYE, RUSYA, ABD VE İRAN MÜCADELESİ VAR

Bölgede Türkiye’nin de desteklediği grupların olduğunu vurgulayan Acun, “Suriye, malum bir vekaletler savaşı ve güç mücadelesinin sahası. Bölgede ABD, Rusya, İran, Türkiye gibi aktörler mücadele içerisinde. Bölgede Türkiye Suriye muhaliflerini desteklerken, İran ve Rusya rejim güçlerini, Amerika PKK’yı destekliyor. Ancak genel anlamda Türkiye’nin temel politikasına baktığımızda bölgenin yerel unsurlar tarafından yönetilmesi gerektiğini, PKK’nın bölgeden çıkartılması gerektiğini düşünüyor. Bu bağlamda da Araplara yönelik bir destek söz konusu. Dolayısıyla Türkiye’yi Araplara destek veren ülke konumunda görebilirsiniz.” dedi. 

PALABIYIK: TERÖR ÖRGÜTÜ DEMOGRAFİK YAPIYI DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR

Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Palabıyık, Haber7’ye yaptığı açıklamada, terör örgütü YPG/PKK’nın Suriye’de demografik yapıyı değiştirmeye çalıştığını kaydetti. Palabıyık, Diyarbakır Anneleri’nin mücadelesi ve TSK’nın zaferleriyle bölgede sıkışan terör örgütü PKK, Suriye’de Arap bölgelerde demografik yapıyı yıllardır uyguladığı şiddet ve terör politikasıyla değiştirmeye çalışıyor. Özellikle PKK’nın Suriye yapılanması, bunun mücadelesini vermek için de kendine öteki olarak konumlandırdıkları, onların kabul etmedikleri diğer yapılanmalara baskı uyguluyorlar.” diye konuştu.

DİYARBAKIR ANNELERİ GİBİ KAMIŞLI ANNELERİ VAR

Terör örgütü YPG/PKK’nın çocuk kaçırması sonucu Diyarbakır Anneleri gibi Suriye’de de Kamışlı Anneleri olduğu belirten Palabıyık, “Baskı politikası sadece Arap aşiretlerine yönelik bir tavır değil. Kendilerini kabul etmeyen grupların çocuklarını kaçırıyorlar. Diyarbakır Anneleri gibi son dönemde Kamışlı Anneleri tabiri kullanılmaya başlandı. Özellikle Arap aileler, çocuklarının kaçırılmasına karşı çıkıyor. Orada mücadele veriyorlar.” ifadesinde bulundu.

BÖLGEDE HER DEVLETİN MİNİMAL BİR YAPILANMASI VAR

Suriye’deki Türkiye ile sıkı bağları olan aşiretlerin bulunduğunu belirten Palabıyık, “Bölgedeki aşiretler tek bir bütün değil. Çoğulcu bir yapı var. Bana kalırsa orada hem Türkiye’nin yanında hem karşısında olan, hem Rusya’nın yanında hem karşısında olan, hem de Suriye’nin yanında ve karşısında olan aşiretler var. Bana göre orada hemen hemen her devletin minimal bir yapılanması var ve olmak zorunda.” dedi.

KAYNAK: HABER7

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!