Bilgisayar başında çalışanlar dikkat! Nedir bu “Karpal Tünel” sendromunu?

Bilgisayar başında çalışanlar dikkat! Nedir bu

Özellikle elini aşırı kullanan, zorlayan ve tekrarlayan hareketleri yapan kişilerde daha fazla görülen “Karpal Tünel Sendromu”, kendini daha elde ve parmaklarda ortaya çıkan ağrı, uyuşma ve hissizlik ile gösteriyor. Boyun fıtığı gibi farklı hastalıklar ile de karıştırılabilen bu hastalıktan korunmak için el, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersizler yapılarak kasların kuvvetlendirilmesi ve bu bölgelerin hareketsiz bırakılmaması gerekiyor.

Karpal tünel sendromu; el bileğinden geçen sinirin, geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşan bir hastalıktır. “Karpal Tünel ” bilek seviyesinde ve üst kısmında kalın bir yapı ile kaplıdır. Bu kanalın içerisinde parmakların hareketini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır. Median sinir, parmakların (baş, işaret, orta ve yüzük) hissetmesini ve bazı hareketleri yapmasını sağlar. Sinirin kanal içinde baskı altında kalması karpal tünel sendromunu ortaya çıkarır.

KARPAL TÜNEL SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karpal tünel sendromunun belirtileri arasında parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve his bozukluğu gelmektedir. Bununla birlikte ele, parmaklara ve kola yayılan ağrılar oluşur. Bu belirtiler özellikle geceleri daha sık görülmekle birlikte kişilerin huzursuz uyumasına hatta uykusundan uyanmasına sebep olabilecek kadar rahatsız edici olabilir. Elin zorlandığı sıkma, taşıma, temizlik gibi işlerde ağrı ve uyuşukluk ortaya çıkar. Bu ağrı ve uyuşukluk omuza ve boyuna kadar uzanabilir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında başparmak kaslarında erime, güçsüzlük, kavrama ve tutma hareketlerinde zorlanmalar meydana gelir.

KARPAL TÜNEL SENDROMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Bu rahatsızlığa, karpal kanalı içindeki basın artışı neden olmaktadır. Bu basınç elin pozisyonuna bağlıdır. Hastalığın nedenleri arasında el bileği çevresinde oluşan kırıklardan sonra oluşan basınç, kiriş kılıflarının enfeksiyonu veya kalınlaşması, belli hareketlerin sık olarak tekrarlanması, hamilelik sırasındaki hormonal değişiklerin kanalı daraltması, ileri yaşlarda dokuların esnekliğinin kaybolması ve kanalın etrafındaki bağın daha da sertleşmesi yer almaktadır.

KARPAL TÜNEL SENDROMU NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Karpal tünel sendromunun teşhisi şikayetlerin sorgulanması, muayene bulguları ve EMG adı verilen bir tür sinir elektrosu çekilmesiyle yüzde 95 oranında konulabilir. EMG’nin negatif olmasına rağmen hastalığın var olduğu durumlarda muayene bulguları ve şikayetlere bakılarak karar verilmesi gerekir. Bu hastalık bazı durumlarda boyun fıtığı ile karışabileceği için tetkiklere boyun MR’ı da eklenebilir.

KARPAL TÜNEL SENDROMUNUN TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Öncelikle el ve el bilekleri zorlayan islerden kaçınılması, aşırı zorlanma yapılmaması gerekmektedir. Meslek nedeni ile el ve parmaklarını kullanan kişilerde el bileğini sürekli bükülü şekilde tutmamak gerekir. Bununla birlikte el, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersizler yaparak kaslar kuvvetlendirilmelidir. Bu bölgeleri hareketsiz bırakmamak korunmadaki en önemli noktayı oluşturur.

Karpal tünel sendromunun tedavisinde bölgesel ağrı kesici ve ödem çözücü jellerin kullanılması faydalıdır. Bununla beraber sadece gece kullanılacak olan el-bilek atelleri ile sinir çevresine kortikosteroid enjeksiyonları son derece güvenli ve etkin tedavi sağlar. İlaç ve diğer tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik yakınmaları devam eden ya da ilerlemiş hastalarda basit ve lokal anestezi altında yapılan yaklaşık 15 dakika süren ufak bir operasyon ile tam iyileşme elde etmek mümkün olur. İki haftalık el istirahatı sonrası hastalar normal günlük yaşantılarına dönerler.

KARPAL TÜNEL SENDROMU İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

Karpal tünel sendromu en çok kimlerde görülür?

Belli hareketlerin sık olarak tekrar edilmesinin karpal tünel sendromu ile ilişkisi bulunmaktadır. Bu kapsamda aşırı el işi yapan ev kadınları, daktilo ve bilgisayar kullananlar, müzik aleti çalanlar, titreşimli el aletleri kullanan teknisyenler, marangozlar, tenis oynayanlar, elleriyle sıklıkla bulaşık yıkayanlar, şoförler, kasaplarda karpal tünel sendromu sık görülür. Bunların dışında şeker, tiroit hastalıkları, romatoid artrit( eklem iltihabi), gut, aşırı şişmanlık gibi durumlar da sıklıkla izlenmektedir. Bu hastalığa sahip kişilerde hastalığın görülme sıklığı sağlıklı kişilere göre 4-5 kat daha fazla olmaktadır.

Başka hastalıklarla karıştırılabilir mi?

El-bilek hastalığı, diğer sinirleri etkileyen hastalıklar ile karıştırılabilir. Özellikle boyun fıtıkları belirtileri ile karışır. Ayrıca sinir sistemini etkileyen başta şeker hastalığı olmak üzere diğer metabolik hastalıklarda da benzer sorunlar görülebilir.

Karpal tünel sendromu kalıtsal bir hastalık mıdır?

Bu hastalık kalıtsal değildir.

Tedavin geciktirilmesi ne gibi sonuçlar doğurur?

Hastalığın tedavisinin başarılı olması için teşhisin tam olarak konulması gerekir. Oluşan bozuklukların düzelmesi geciktirilir ve ileri derecede sinir hasarı meydana gelirse tedavi ile iyileştirmede sıkıntılar yaşanır ve kalıcı sakatlıkların oluşmasına sebebiyet verir.

Karpal tünel sendromu meslek hastalığı mıdır?

Karpal tünel sendromunu tamamen bir meslek hastalığı olarak tanımlamak doğru değildir. Çünkü elini aşırı kullanan, zorlayan ve tekrarlayan hareketleri yapan kişilerde daha fazla görülmesinin yanında pek çok hastada neden olarak ortaya konulamayabilmektedir. El bileği kırıkları, yumuşak doku tümörleri, damar ve kas anomalileri gibi meslek dışı sorunlarda da bu hastalık görülebilir.

En çok hangi yaş grubunda görülür?

Hastalık 40 yaş üzerinde, özellikle 40-60 yaş grubu kadınlarda 4 kat daha fazla izlenir

Hastalığın gebelerde görülme nedeni ve sıklığı nedir?

Hamilelikte vücudun fazla su tutması karpal kanalı da etkiler. Median sinir aşırı sıvı nedeni ile baskı altında kalır ve el ile parmaklarda uyuşma, ağrı, karıncalanmaya neden olur. Bu durum genellikle doğum sonrası ortadan kaybolur. Gebelerde hastalığın görülme sıklığı ise 3’te 1’inde oranında olmaktadır.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!