İsrail 2 yıldır Türkiye’ye bunu yapmıyor

Bu arada, İsrail’in geçen yıl Türkiye’ye hiç silah satmadığının altı çizildi.

İsrail’in etkili gazetelerinden Jerusalem Post gazetesi, Stokholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün son raporuna dayandırdığı haberde, İsrail’in geçen yıl ABD, Rusya, Fransa ve Almanya’dan sonra dünyanın beşinci büyük silah ihracatçısı olduğuna dikkat çekti.

İsrail’in geçen yıl çeşitli ülkelere toplam 1.26 milyar dolarlık silah satışını yaptığını anlatan gazete, “Silah satışları, uluslararası platformlarda destek sağlamıyor nitekim İsrail’in askeri ekipmanı için başlıca üç pazar olan Hindistan, Vietnam ve Azerbaycan’ın Birleşmiş Milletler’de nerdeyse her zaman İsrail’e karşı oy kullanıyor” dedi.

BM’DEKİ OYLAMALAR

Geçen yıl Hindistan’ın İsrail’den 715 milyon dolar tutarında silah aldığına dikkat çekilen haberde, Vietnam’ın aynı dönemdeki İsrail'den yaptığı silah alımlarının ise 142 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor. Gazete, Azerbaycan’a yapılan satışlar için şunları yazıyor:

“İran ile komşu olan Müslüman ülkesi Azerbaycan, İsrail’in üçüncü büyük silah pazarı. Geçen yıl 137 milyon dolarlık silah aldı ancak bunun 2016 yılındaki 248 milyon dolarlık silah alımına göre sert bir düşüş oluşturuyor. İsrail, Azerbaycan’ın üçüncü büyük silah tedarikçisi.”

JPost, Hindistan BM’de İsrail’e ilişkin oylamalarda bazen çekimser kalsa da Vietnam ve Azerbaycan’ın ise daima İsrail’i karşı oy kullandıklarına dikkat çekiyor.

TÜRKİYE’YE SATIŞ YAPILMADI

Haberde, bir zamanlar İsrail’den büyük miktarda silah alan Türkiye de üzerinde duruluyor. “İkinci yıl ardarda İsrail, Türkiye’ye askeri ekipmanı satmadı” diyen gazete, Türkiye için “2009 yılında İsrail’den 320 milyon dolarlık silah alarak o yılda büyük bir farkla İsrail’in en büyük silah müşterisi olmuştu” ifadelerini kullanıyor.

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!