Kuzey Akım boru hatları sabotajında şüpheli noktalar

featured

Kuzey Akım boru hatlarının patlamaları hakkındaki soruşturma raporu daha açıklanmadı. Olayla ilgili halen şüpheli noktalar bulunuyor ve bu noktaların kaynağı tek bir tarafa yöneliyor.

Birinci Şüpheli Nokta: ABD daha önce Kuzey Akım boru hatlarında sorun çıkacağı konusunda uyardı. Bu bir tesadüf müydü?

FOX TV sunucusu Tucker Carlson, kendi programında Ukrayna krizinin başlamasından önce ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ve ABD Başkanı Joe Biden’in Kuzey Akım boru hatlarını patlatabileceklerini söylediğini hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, 27 Ocak 2022’de yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi durumunda ne olursa olsun Kuzey Akım-2 boru hattının daha ilerleyemeyeceğini söyledi.

 

ABD Başkanı Joe Biden 7 Şubat 2022’de yaptığı konuşmada, Rusya’nın saldırması durumunda Kuzey Akım-2 boru hattının yok olacağını ve bu hatta son vereceklerini vurguladı.

ABD, Kuzey Akım boru hattının yok olacağından nasıl bu kadar emindi?

İkinci Şüpheli Nokta: Kuzey Akım boru hatlarında patlama meydana geldikten sonra eski Polonya Dışişleri Bakanı neden ABD’ye teşekkür etti?

Kuzey Akım boru hatlarında 27 Eylül 2022’de patlamalar nedeniyle sızıntının ortaya çıkmasından sonraki gün, eski Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski, sosyal medya hesabından Joe Biden’in 7 Şubat’taki konuşmasını paylaştı ve başka bir paylaşımında Kuzey Akım kazasıyla ilgili bir fotoğrafın yanında “Teşekkürler, ABD” ifadesini kullandı. Bu paylaşıma karşı Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ariya Zaharova, “Bu teşekkür, terör eylem için bir resmi bildiri mi?” diye sordu.

Üçüncü Şüpheli Nokta: Batılı ülkeler Rusya’nın soruşturmaya katılmasını niye reddetti?

Kuzey Akım boru hatlarında sızıntıların Danimarka ve İsveç’e ait ekonomik bölgelerde meydana geldiği için söz konusu iki ülke olayı soruşturacaklarını bildirdi. Boru hatlarının son noktasının bulunduğu Almanya da soruşturmayı başlatacağını ilan etti. Ama Batılı ülkeler bu çalışmalarda Rusya’yı dışladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ariya Zaharova, Danimarka ve İsveç yönetimlerine hatların sabotaja uğrama ihtimali hakkındaki soruşturmaya yardım sağlamayı defalarca önerdiklerini, ancak bu önerilerin hepsinin reddedildiğini belirtti. Sözcü, bu ülkelerin olayın gerçek failini ortaya çıkarmak yerine veriler, kanıtlar ve gerçekleri saklamakla ilgilendiklerine işaret etti.

Dördüncü Şüpheli Nokta: Batılı ülkelerin soruşturmalarının neden sonucu yok?

Kuzey Akım, Rusya ile Avrupalı ülkelerin ortakalaşa yürüttükleri bir projedir. Olaydan sonra Rusya’nın dışında AB da soruşturma talebini vurguladı. AB, Kuzey Akım’ın Avrupa’nın önemli enerji altyapı tesisi olarak bölgenin enerji güvenliği için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, bu olayın tesaddüfen bir olgu olmadığını ve bunun üzerindeki bütün soruşturmaları destekleyeceklerini kaydetti. ABD Başkanı Joe Biden de basına benzer ifadelerde bulundu.

Ama garip olarak bu ifadelerin devamı görülmedi. Şimdiye kadar dört ay geçti ama ABD ve Avrupa ülkelerinde bir ilerleme kaydedilemedi.

Rusya’nın Viyana Büyükelçisi Dmitriy Lyubinskiy, Batılı ülkelerin Kuzey Akım’ın sabotajı hakkındaki soruşturmalar konusunda sessiz kalmayı korumalarının herkesin bildiği faili saklamaya çalıştıklarını gösterdiğine dikkat çekti.

Beşinci Şüpheli Nokta: Başlıca Batılı basın kuruluşları patlamalara karşı neden hep sessiz kaldı?

ABD’de duayen gazeteci olarak kabul edilen Seymour Hersh, Avrupa ve ABD’nin önemli basın kuruluşlarının söz konusu patlamalar hakkında fazla bir tepki göstermediğini dile getirdi. Kanada’nın Western Standard gazetesinde yer alan makalede Seymour Hersh’in patlamalar hakkındaki haberinin 10 yıldır dünyanın en büyük haberlerden biri olduğu ama Kuzey Amerika kıtasındaki basın kuruluşlarının bunu konuşmak istemedikleri belirtildi.

İngiltere’nin GBNews gazetesinden Neil Oliver, “Neden medya kuruluşları bu haberi takip etmedi? Böyle büyük bir olgu ve hakkındaki soruşturmalar, genel olarak ana gündem olmalıydı.” dedi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!