Avrupa Adalet Divanı Polonya’ya para cezası verdi

Avrupa Adalet Divanı Polonya'ya para cezası verdi

Avrupa Adalet Divanı, Polonya’nın günde bir milyon avro para cezası ödemesine karar verdi.

Avrupa Birliği’nin en yüksek yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı, yargı reformu anlaşmazlığı çerçevesinde Polonya’ya günde 1 milyon avro para cezası verdi.

Lüksemburg’da bugün toplanan yargıçlar böylece, temmuz ayında Polonya Yüksek Mahkemesi Disiplin Dairesinin faaliyetlerinin askıya alınmasını isteyen Avrupa Adalet Divanının kararına Varşova’nın karşı gelmesini teyit etmiş oldu.

Polonya’ya karşı bu prosedürü geçen ay başlatan Avrupa Komisyonu, iktidarda bulunan ultra muhafazakâr hükümet tarafından alınan önlemlerin yargı bağımsızlığını tehdit ettiği görüşünü taşıyor.

Polonya’da çok sayıda yargıç, Disiplin Dairesini, yetkililerin elinde bir baskı aracı olarak görüyor. Polonya Başbakanı, geçen hafta Parlamentoda, bir takvim vermeksizin Disiplin Dairesinin lağvedileceğini açıklamıştı.

Polonya hükümetinin bir sözcüsü de, “Polonya’ya karşı bu cezalandırma ve şantaj yönteminin gidilecek doğru yol olmadığını” belirtmişti.

Avrupa Adalet Divanının bu cezasının derhal yürürlüğe gireceği ve tutarın Varşova’ya aktarılan fonlardan düşüleceği belirtiliyor.

Polonya ile AB arasındaki gerginlik, özellikle Polonya hükümetinin yapmak istediği yargı reformunun AB tarafından yargının bağımsızlığına zarar vereceği ve demokratik özgürlükleri azaltacağı görüşünü savunmasından kaynaklanıyor.

İki taraf arasındaki en son anlaşmazlık da Polonya Anayasa Mahkemesinin bu ay başında Avrupa Birliği Antlaşmasının bazı maddelerinin Polonya Anayasası ile bağdaşmadığına karar vermesi olmuştu.

Bu karar, Brüksel’de, Polonya Anayasa Mahkemesinin Avrupa hukukunun üstünlüğüne meydan okuması olarak görülüyor.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!