İran 1 milyondan fazla Afgan’ı geri gönderdi

İran 1 milyondan fazla Afgan'ı geri gönderdi

İran’ın bu yıl 1 milyondan fazla Afgan mülteciyi ülkelerine geri gönderdiği bildirildi.

İran’ın bu yıl 1 milyondan fazla Afgan mülteciyi ülkelerine geri gönderdiği bildirildi.

BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM) yaptığı açıklamada, İran’ın bu yıl 1 milyondan fazla Afganı ülkelerine geri gönderdiğinin belirlendiğini, sadece ekim ayının son haftasında geri gönderilen Afganların sayısının 28 binden fazla olduğunu belirtti.

IMO’nun açıklamasına göre İran bu yıl toplam 1,031,757 Afganı ülkelerine geri gönderdi. Bu insanlar arasında en az 3,200 kimsesiz çocuk da bulunuyor.

El Cezire’nin haberine göre IOM Genel Müdürü Antonio Vitorino bugün yaptığı açıklamada “geri gönderilenlerin çoğu sağlık desteği gıda ve dinlenmeye ihtiyaç duyuyor” dedi.

Norveç mülteci Konseyi tahminlerine göre Taliban’ın Afganistan’da iktidara geldiği Ağustos ayından bu yana her gün İran’a 4 bin ila 4 bin 500 Afgan kaçak olarak giriyor.

Ülkelerine gönderilen Afganlar İran’ın kendilerini aşırı kalabalık pis kamplarda tuttuğunu, bazılarını sırından geçmeden önce dövdüğünü belirtti. Geri gönderilmeden önce İran’da inşaatlarda çalışan 19 yaşındaki Abdül Samed, ‘bizi insan olarak görmüyorlardı” dedi. Geri gönderilme masraflarını ödeyecek parası bulunmadığı için kampta İranlı yetkililer tarafından dövüldüğünü belirten Samed, “ellerimizi ve gözlerimizi bağladılar ve bize hakaret ettiler” diye konuştu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise bütün ülkelerden ülkelerindeki “hayli karışık durum” nedeniyle Afganları zorla geri göndermemelerini istedi.

İran ise ülkeye gelen Afganları iyi karşıladıklarını ve gerekli yardımı yaptıklarını belirtiyor. Ancak İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi geçen ay kapasitelerinin sınırlı olması nedeniyle Afganlardan artık İran’a gelmemelerini istedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, Afganistan’la 900 km sınırı olan İran’da son 40 yılda gelen 3,4 milyondan fazla Afgan yaşıyor. Bunların yaklaşık 2 milyonu kayıtsız ve 800 bini göçmen statüsünde.

İran ve Pakistan birlikte, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan 5 milyon Afgan’ın yüzde 90 kadarına ev sahipliği yapıyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!