Memurlar emekli olmak istemiyor

featured

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ve 3600 ek göstergeye rağmen bu yılın ilk yarısında emekli olan memurların sayısı beklenenden az oldu. Seyyanen zammın emekli aylıklarına yansıtılmaması nedeniyle yılın ikinci yarısında emekliye ayrılan memur sayısının da az olması bekleniyor.

Memurların yıllardır beklediği 3600 ek gösterge 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girdi. Memurların emekli ikramiyeleri ek göstergeye bağlı olarak arttığı için başta öğretmenler olmak üzere polis, hemşire ve din görevlilerinden emekliliği gelmiş on binlerce kişinin bu yıl emekli olması bekleniyordu.

3600 ek göstergenin hemen ardından 3 Mart 2023’te de EYT ile ilgili kanun yürürlüğe girdi. EYT düzenlemesiyle yaş sınırın kaldırılması sonucu hemen emekliliği hak eden 2 milyon 250 bin kişiden 600 bini kamu çalışanlarından oluşuyor. EYT’li kamu çalışanlarının emeklilik başvurusunun SSK ve BAĞ-KUR’lulara göre düşük kalması beklenmekle birlikte en az yüzde 20’sinin emeklilik başvurusu yapması öngörülüyordu.

Yaklaşık 30 bin kişi arttı

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın SGK verilerine dayanarak hazırladığı habere göre, bu yılın ilk 4 aylık döneminde 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki emekli sayısı 2022 sonuna göre 29 bin 989 kişi artarak 2 milyon 245 bin kişi oldu. Mayıs ve haziran istatistikleriyle birlikte bu sayının bir miktar daha artması bekleniyor ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe istatistiklerine göre artışın çok da yüksek olmayacağı görülüyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli olan memurlara ödenen emekli ikramiyeleri bütçeden karşılanıyor. İstatistiklere göre, bu yılın ilk 6 aylık döneminde emekli ikramiyeleri için bütçeden SGK’ya toplam 18,6 milyar lira aktarıldı. Bunun 5,1 milyarı nisan, 3,8 milyarı mayıs ve 5,7 milyar lirası da haziranda ödendi.

Beklentilerin altında kaldı

Geçen yılın ilk 6 ayında 4,2 milyar, 2021’nin ilk 6 ayında ise 3.8 milyar liralık emekli ikramiyesi ödemesi gerçekleştirildi. Memur maaşlarına geçen yılın temmuz ayında yüzde 41,69, bu yılın ocak ayında da yüzde 30 oranında zam yapıldı. Bu dönemde maaşlardaki toplam artış yüzde 84 olarak gerçekleşti.
Emekli ikramiyesi ödemelerindeki artışın yüzde 84’ünün maaş zammından kaynaklı olduğu dikkate alınırsa, 3600 ek gösterge ve EYT düzenlemesine rağmen ilk 6 aylık dönemdeki ikramiye ödemelerindeki reel artışın yüzde 140 düzeyinde kaldığı görülüyor. Üstelik, özellikle 3600 ek gösterge dolayısıyla, ek gösterge kapsamındaki memurların uzun süredir emeklilik dilekçelerini ötelemelerine rağmen ikramiye ödemelerinin düşük kalması, emeklilik başvurularındaki artışın beklentilerin hayli altında kaldığını gösteriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!