Selanik Atatürk Evi’nde Restorasyon Skandalı

Selanik Atatürk Evi'nde Restorasyon Skandalı
Doktorasını mimari üzerine yapan ve Osmanlı’nın Rumeli’de bıraktığı mimari varlıklar konusunda yaptığı bilimsel çalışmalar ile tanınan Dr. Neval Konuk Halacoğlu, Selanik Atatürk evinde yapılan restorasyon hakkında önemli açıklamalar yaptı.
Restorasyon projesi 2008’de başlatıldığında ilgili kamu kuruluşları tarafından oluşturulan komisyonlarda görev yaptığını belirten Konuk, projenin daha sonra konuya hakim olmayan bir takım kimselere teslim edildiğini ifade etti.
Sonradan projeyi yönetmeye başlayan kişilerin anlaşılmaz biçimde, çok uzun yıllardır sergilenen bazı özgün eşyaları müzeden çıkarttıklarını ve modern müzecilik etiketi altında yapılan değişikliklerle evin ruhunun bozulduğunu belirtti.
Müzede yer alan özgün eşyaların uzun yıllar evvel Selanik’teki antikacılar ve Batı Trakya’daki Türk köylerinden toplandığını, bir kısmının da gerçekten Atatürk’ün ailesinin kullandığı eşyalar olduğunu belirten Neval Konuk, bu eşyaların farklı şehirlere dağıtıldığını söyledi.
Öte yandan müzede oluşturulan konsepti de eleştiren Marmara Üniveristesi öğretim üyesi Neval Konuk Halaçoğlu, içerde sergilenen materyallerin evle ilgisi olmadığını ve bir kısmının da kolayca internet üzerinden de bulunabilecek görseller olduğunu ifade etti.
Müzenin ivedilikle özgün ve ruhuna uygun biçimde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Neval Konuk Halaçoğlu’nun restorasyon skandalı üzerine yaptığı flaş açıklamalar aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!