Nazım Peker
Nazım Peker

YGS Sınavları ve Düşündürdükleri

 

Ülkelerin eğitim sistemleri elbette evladiyelik değildir. Çağa ve şartlara göre değişiklik gösterilir, düzenlemeler, ekleme ya da çıkarmalar yapılabilir.

Fakat bir ülkenin eğitim sistemi ile zırt-pırt oynanmaz.

2002 den bu güne kadar kaç Milli Eğitim Bakanı değişti?

Kaç kez eğitim ve öğretim programı değişti?

Sokakta bir lise 2. Sınıf öğrencisine, “Kaç kez eğitim programı değişti?” sorusu yöneltiliyor. Öğrencinin cevabı oldukça manidar, “Hatırlayamayacağım kadar çok!”

Hükümetin ideali, dürüst ve ahlaklı gençlik yetiştirmek; buna elbette bir diyeceğimiz yok, itirazımız da olamaz. Kim istemez böyle bir gençliği?

Namaz kılan, oruç tutan gençlik, “hırsızlık yapar mı, kul hakkı yer mi, sınavlarda torpil ve soru hırsızlığına itibar eder mi, iş bulmada “hamili kart” taşır mı, çevreyi kirletir mi, kamu malına zarar verir mi, rüşvet alır mı, ihaleye fesat karıştırır mı?” ve daha onlarca soru.

Ülkenin en çok neye ihtiyacı var?

Gençler hangi dalda eğitim görürlerse iş ve aş sahibi olabilirler?

Bunları düşündük mü, plan ve programını yaptık mı?

PİSA değerlendirmelerinde Türkiye ne yazık ki 49 ile 58 inci sırada. Eğitim Bakan İ. Yılmaz, “Eğer Fen dalında değerlendirme yapılsaydı ilk beşlerde olacaktık. Bizi buralara iten İmam-Hatiplerle sanat okulları” açıklamasını yapmıştı.

Neden Fen liseleri açmıyoruz? Bizi bu konuda bir tehdit eden mi var?

YGS sınav sorularında matematikten 40 sorudan devlet Fen Liseleri 29,8 doğru yaparken Anadolu İmam-Hatipler 2,9 doğru yapabilmişler.

Bu veriler, ülkenin eğitim sistemi hakkında sizlere bir yanlış ve hatayı anlatmıyor mu? Dışişleri bakanı, “Daha çok İmam-Hatip ortaokulu ve lisesi açacağız.” modunda…Bu çıkışa ancak üzülür insan. Kaç adet kız imam atadınız?

Eğer çağı yakalamanın yolu, medeniyete erişmenin şartı İmam-Hatiplerden geçecekse; daha çok açmazsanız darılırım, kırılırım, küserim, yüzünüze bakmam.

Ama veriler ortada… Bu gençlere iş gerekmiyor mu?

Dünyanın en zengin adamı Bill Gatess, “Geleceğin işleri ve iş alanları fen ve matematik alanlarında olacak!” derken… Acaba ne demek istemiş olabilir?

Bilgisayarı başkaları yapsın biz de kullanalım, yazılımları onlar üretsin biz de satın alalım demek mi eğitim anlayışız?

Lütfen ülke gençlerine kıymayın… Türk eğitim sistemini, Türk gençlerinin iş alanları olacak, çağı yakalayacak şekilde düzenleyiniz. Gerekiyorsa bu okullarda da dini ve ahlaki dersler verilebilir. Bundan da kimseler rahatsız olmaz.

Ne olur ülkeye de, ülkenin gençlerine de, gençlerin geleceğine de kıymayın.

Esen kalınız.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!