Yunanistan 10 yıllık silahlanma programını açıkladı

Yunanistan 10 yıllık silahlanma programını açıkladı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunan silahlı kuvvetlerinin caydırıcılık gücünün artırılmasını öngören 10 yıllık silahlanma projesini Pazar günü açıkladı.

Miçotakis, silah alımı ile ilgili açıklamalarını, Türkiye’nin Oruç Reis’i Antalya’ya geri çekmesini değerlendirdiği basın toplantısında yaptı.

Yunanistan Başbakanı, 12 Eylül’de Selanik Uluslararası Fuarı’nın açılışı törenindeki konuşmasında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin caydırıcılık gücünün artırılacağını söylemişti.

Yunanistan Başbakanı’nın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmede, Yunanistan’ın Fransız yapımı silah sistemleri alması konusunda görüş birliği sağlanmıştı.

Bu çerçevede Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Fransız yapımı 18 adet Rafale savaş uçağının derhal alınacağını açıkladı.

İlk Rafale’lerin 2021’de teslim edileceğini 2022’de de 18’inin Yunan hava kuvvetlerinin envanterine gireceğini belirten Miçotakis ayrıca Yunan deniz kuvvetlerine alınacak 4 adet yeni fırkateyn için uluslararası alanda ihale açılacağını açıkladı.

Miçotakis, Yunan deniz kuvvetlerine ait MEKO tipi fırkateynin ise yenilenmesine karar verildiğini söyledi. Yunanistan’ın deniz kuvvetlerine 4 helikopter alacağı da açıklanmıştı.

10 yıllık silahlanma programının 10 milyar euro düzeyinde olacağı belirtiliyor.

Miçotakis Yunan Silahlı Kuvvetleri’ne beş yıl içinde 15 bin kişilik personel alınacağını, ordunun siber saldırıların önlenmesi için yeni programlar geliştireceğini ve elektronik sisteminin yenileceğini belirtti.

Mitsotakis ayrıca 5 yıllık profesyonel askerlik programının da önünün açılacağından söz etti.

Yunanistan Başbakanı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, 10 yıldan bu yana silah satın almayan Yunanistan’ın bu silahlanma projesinin “halkın kendisini güvende hissetmesi için zorunlu olduğunu” söylemişti.

Miçotakis Türkiye’nin Avrupa’nın doğu sınırlarını tehdit ettiğini öne sürerek “Türkiye bölgedeki barışı torpilliyor, Yunanistan ise bir barış ülkesidir” diye konuşmuştu.

Deniz yetki alanlarının belirlenmesi için Türkiye ile diyaloğa kararlılıkla hazır olduğunu belirten Miçotakis, tarafların bu konuda anlaşamaması olasılığında konunun Uluslararası Adalet Divanı’na götürülmesi önerisini yinelemişti.

Kaynak: BBC

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!