Yusuf Dülger
Yusuf Dülger

Aydınlık Gazetesi ve AKP

Aydınlık Gazetesi’nin 1 Ağustos 2019 günü internet sitesinden okuduğum haberlerinden birisi şöyle: “Optimar Atatürkçülük Ak Parti içinde de etkili.”
 
Haberi açınca soldan sağa doğru şu resmi gördüm: Türk Bayrağı, Atatürk, Recep Erdoğan. Oradaki resimlerin en küçüğü Türk Bayrağı, orta olanı Atatürk, en büyüğü Recep Erdoğan. Yani Aydınlık, Türk bayrağına en küçük, Atatürk’e orta, Erdoğan’a en büyük alanı (görüntüyü) layık görmüş.
 
Gözüm ilkin bu kompozisyona takıldı; Türk Bayrağı ve Atatürk’e göre Recep Erdoğan’ın gözümüze ve beynimize daha fazla sokulmasına alındım. Bunu Aydınlık’a hiç yakıştıramadım. Bilerek yahut bilmeyerek, alan ölçüleriyle bile olsa, beynimiz yıkanıyor olmasın?
 
Gelelim haberin içerik ve özüne. Optimar Araştırma Danışmanlık Anonim Şirketi, 26 ilde anket tarzı bir çalışma yapmış. Ankete katılanların yüzde 25.2’si kendini ‘Atatürkçü’, yüzde 22.1’i ‘Milliyetçi’, yüzde 9.7’si “Muhafazakâr” olarak tanımlamış. Anketin sonuçlarını şirketin başkanı ile bir akademisyen değerlendiriyor, diyorlar ki: “Atatürkçülük ve milliyetçilik biraz daha ön plana çıkıyor ama bunu yükselen bir değer olarak görmemek gerekir.” Hayır; Atatürkçülük ve milliyetçiliği yükselen bir değer olarak görmek gerekiyor. Atatürk’ün ve milliyetçiliğin Türkiye’de günden güne hırpalanması sonucunda artan sıkıntılarımız Atatürkçülük ve milliyetçiliği yükseltiyor, daha da yükseltecek.
 
Yorumculardan biri, ideolojilerin 1980’lere kadar önemli bir boyut kazandığını, 80 sonrasında, “bunun yerine çok daha yerel önemli kimlikler geldi”ğini söylüyor. Burada bizi, “yerel/parçalı/çok kültürlü kimliklere yönlendirme mi var? Her ne kadar yorumcu, Kemalizm’i “toparlayıcı kimlik” diye tanıtsa da, kuşku yaratıyor, Atatürkçülüğü ve milliyetçiliği sulandırıyor.
 
 

İslamcılık ve Atatürkçülük:
 
Optimar Başkanı Hilmi Başdemir AK Parti’nin yapısının analizini yaparak diyor ki: “İslamcı düşüncenin temsilcisi olan Ahmet Davutoğlu’nun ve onun politikalarının ciddi anlamda İslamcılık düşüncesine zarar verdiğini görüyoruz.”
 
Bu iddia masum ve doğru değil. Bir kere Davutoğlu’nun AKP’de ağırlığı yok. Ayrıca Davutoğlu AKP’deki “İslamcı düşüncenin temsilcisi” de değil; zaten AKP’nin sütunları hepten İslamcı. Recep Erdoğan, İsmail Kahraman, Abdullah Gül, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin ve benzerleri İslamcı. AKP’de söz sahibi olup da İslamcı olmayan mı var? Keşke Davutoğlu İslamcılığa zarar verebilse. Davutoğlu’nun İslamcılığa zarar vermesi iyi olur. Çünkü İslamcılık baştan sona, her yönüyle T.C., Türk halkı ve İslam dini için zararlıdır. Davutoğlu siyasete soyunuyor, Erdoğan ve AKP zora düşecek diye üzülmek, bugüne kadar eleştirdiğimiz kişilere ve politikalarına örtülü destek vermek mi gerekiyor?
 
Optimar’ın, “Atatürkçülük AK Parti içinde de etkili” iddiası üzerine şu soruyu sorarak bugünkü yazımızı bitirelim: Hangi AKP’li AKP içinde hangi Atatürkçü eylemi yapmış ve etkili olmuş? Bu konuya devam edeceğiz. Sonraki yazımın başlığı:
 
AK PARTİ’DE ATATÜRKÇÜ CİDDİ BİR KESİM VAR MI?

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!